Zeg nee tegen striae

Veel vrouwen hebben in meer of mindere mate last van striae. Helaas bestaat er geen wondermiddel om striae volledig te voorkomen. En als je eenmaal zwangerschapsstrepen hebt zullen deze nooit meer helemaal verdwijnen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op striae te verkleinen.

 

Wat is striae

Als je zwanger bent groeit je buik. Je huid groeit mee met je buik. Soms kan de huid je snelgroeiende buik niet helemaal bijhouden. Er komt een te grote spanning op de huid te staan, waardoor het onderhuids bindweefsel scheurt. Er ontstaan dan strepen, meestal rood of paarsachtig van kleur en na verloop van tijd worden ze wit. Je kunt ook striae krijgen op je heupen, bovenbenen, billen of borsten.

 

Tips om striae tot op zekere hoogte te voorkomen

  • Voldoende beweging, gezonde voeding en water drinken houden je huid soepel.
  • Stimuleer de bloedcirculatie van de huid door een wisseldouche te nemen (warm/koud), zo kun je het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler maken.
  • Je buik dagelijks insmeren met een voedende bodylotion of olie helpt om de kans op striae te verkleinen. Een soepele huid is flexibel en rekt dus gemakkelijker mee.

 

688f6a28ba.jpg

Smeren, smeren, smeren

Kies een vast moment op de dag (bijvoorbeeld als je

wakker wordt) en masseer je buik dan lekker een paar minuten met massageolie. Ik ben dol op de zwangerschapsmassageolie van Volatile. Deze bevat voedende en verzorgende amandelolie, jojoba en calendula. Ik gebruik de olie ook in mijn praktijk. De buikmassage is echt een verwenmomentje voor jou én je baby, want je zult merken dat je baby later in de zwangerschap reageert op jouw massage.

 

Buikmassage

  • Ga rustig liggen.
  • Verdeel de massageolie langzaam over je buik.
  • Plaats je handen onder je borsten (vingers wijzen naar elkaar) en strijk over je buik naar je liezen, over je heupen en via de zijkanten weer terug. Herhaal dit zo vaak je wilt.
  • Maak met 1 of 2 handen langzame, kleine cirkels om je navel. Maak de cirkels steeds groter en groter. Masseer met de klok mee. Herhaal dit zo vaak je wilt.
  • Maak met je vingertoppen kleine cirkels over je buik, heupen en zij. Herhaal dit zo vaak je wilt.

 

Zwangerschapsmassage

Bij een zwangerschapsmassage kun je ook je buik laten masseren. Dan is de huid van je buik meteen verzorgd en soepel, zonder dat je er iets voor hebt hoeven doen. Ik masseer echter de buik niet standaard. Veel vrouwen vinden dit, vooral tijdens de zwangerschap, een persoonlijke plek. Ik masseer om die reden alleen je buik als je daar om vraagt.

  

Copyright 2013 door Sandra Verdijck