Welke massage-olie is geschikt voor je baby


Het is heel leuk om je baby te masseren, maar je wilt niet dat je baby naderhand onder de rode uitslag zit. En is het erg als je baby zijn handje (met massage-olie) in zijn mondje steekt? Niet elke massage-olie is geschikt voor je kindje. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf en het gebruik van een massage-olie.

 

Waarom gebruik je eigenlijk massage-olie

Door de olie glijden je handen soepel over de huid van je baby. Zonder olie is het erg stroef en kan de massage zelfs pijnlijk zijn voor je kindje

 

Gebruik een 100% natuurlijke massage-olie

Baby's stoppen vanalles in hun mond. Een handje, een teen, alles is lekker en interessant. Hierdoor is de kans groot dat er een beetje massage-olie in hun mondje belandt en ze de olie "opeten". Dat is niet erg zolang de olie 100% natuurlijk is en geen chemische stofjes bevat. Een synthetische olie sluit ook de huid af, waardoor deze niet kan ademen. De volgende oliën zijn 100% natuurlijk en veilig voor je baby:

 

  • Druivenpitolie
  • Amandelolie
  • Abrikozenpitolie
  • Milde olijfolie 

Aromatherapie

Er zijn ook speciale babymassage-oliën verkrijgbaar waaraan een etherische olie is toegevoegd. De massage-olie bevat dan werkzame stoffen van planten die kunnen helpen bij bepaalde klachten, zoals buikkrampjes, slaapproblemen of verkoudheid. Ook krijgt de massage-olie hierdoor een lekker geurtje. Kies ook hier weer voor een 100% natuurlijke babymassage-olie. Ook al staat op de verpakking dat het een baby-product is, dan wil dat niet zeggen dat het 100% natuurlijk is. Weleda heeft een verzorgende olie met Calendula, speciaal voor babymassage. Ook Volatile heeft verschillende soorten babymassage-oliën.

 

Altijd even testen

Ook al is de massage-olie 100% natuurlijk, het kan voorkomen dat je baby allergisch is voor 1 van de bestanddelen. Breng daarom eerst een klein beetje massage-olie aan op de binnenzijde van het elleboogje. Binnen een paar minuten zie je of het plekje rood wordt. Zie je geen bijzonderheden, dan kun je de massage-olie veilig gebruiken.

 

Warm de olie voor

Het is niet persé nodig om de massage-olie te verwarmen, maar het is wel extra fijn voor je baby om gemasseerd te worden met warme olie. Je kunt het flesje massage-olie bijvoorbeeld even op de verwarming leggen of in een glas met warm water. Vorige week kreeg ik de tip van een cursist om het flesje olie te verwarmen in de flessenwarmer. Wrijf je handen even warm voordat je gaat masseren.

 

Bonustip: Doe de massage-olie in een kommetje

Doe de massage olie vooraf in een kommetje/bakje in plaats van dat je de olie in het flesje laat. Houd met 1 hand contact met je kindje (leg bijvoorbeeld je hand op zijn/haar romp) en pak met je andere hand olie uit het kommetje en wrijf je baby hiermee in. Als je de olie in het flesje laat (zoals op bovenstaande foto) moet je steeds beide handen loslaten als je nieuwe olie pakt. Je kindje voelt dan je handen niet meer. Dit kan de massage onrustig voor hem/haar maken.

 

© 2017 door Sandra Verdijck