Alles wat je wilt weten over zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage begint een echte trend te worden onder zwangere vrouwen. En dat is niet zo vreemd. Tegenwoordig werken we meestal zo lang mogelijk door. Sociale contacten nemen een belangrijke plaats in, de babykamer moet in orde worden gemaakt en de zorg voor eventuele andere kinderen gaat gewoon door. Kortom de zwangere vrouw kan wel wat ontspanning gebruiken.

Rust

Als je zwanger bent heeft je lichaam op tijd rust nodig om te herstellen. Die rust vinden vrouwen in een zwangerschapsmassage. Tijdens een zwangerschapsmassage kun je even bijkomen van de drukte van alle dag. Even stilstaan bij het kindje in je buik. Als je ontspannen bent werkt dit door naar het ongeboren kindje.

Voordelen zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage helpt je fitter te voelen. Het verlicht hoofdpijn en misselijkheid en vermindert bekken- rug-, nek- en schouderklachten, kuitkramp, vocht vasthouden en slecht slapen.

Verschil tussen klassieke- en zwangerschapsmassage

Een grote verschil tussen een klassieke massage en een zwangerschapsmassage is dat er geen dieptemassage (drukpuntmassage) wordt toegepast. Naast ontspanning is een zwangerschapsmassage gericht op het verminderen van typische zwangerschapskwaaltjes.

Op de massagetafel

Na het 1e trimester kun je niet meer op je buik liggen, daarom lig je tijdens massage meestal op je zij en/of op je rug. Je wordt ondersteund met een (zwangerschaps) kussen, zodat je comfortabel ligt.

Bij sommige massagepraktijken ontvang je de massage zittend op een stoel. Ook zijn er massagepraktijken, zoals Sandra Verdijck Massagepraktijk, die een speciale massagetafel met borst- en buikuitsparing hebben. Zo kun je weer even lekker op je buik liggen.

Massage van de buik

De buik is, zeker tijdens de zwangerschap, een persoonlijke plek. De ene vrouw vindt haar zwangere buik geweldig en laat deze graag mooi uitkomen in positiekleding. De ander vindt het vreselijk om een “dikke” buik te hebben. De meeste masseurs vragen daarom of je buik gemasseerd mag worden of zij masseren de buik helemaal niet, tenzij je daar naar vraagt. Ik raad je aan om altijd bij de masseur aan te geven als je op bepaalde plekken niet gemasseerd wilt worden.

Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap worden de buik en de onderrug sowieso niet gemasseerd, omdat de embryo dan nog teer en fijngevoelig is. Veel massagepraktijken bieden om deze reden pas na 12 weken zwangerschapsmassage aan.

Hoe vaak is zwangerschapsmassage nodig

Ik adviseer om te doen wat jij prettig vindt. Je voelt zelf wel aan of je lichaam wat ontspanning of vermindering van klachten nodig heeft. Veel vrouwen maken 1 keer in de vier a zes weken een afspraak. Tegen het einde van de zwangerschap komen vrouwen meestal 1 keer in de 2 weken, omdat ze dan meer tijd hebben voor een afspraak en omdat de zwangerschap meestal zwaarder wordt door de snelgroeiende baby. Maar zelfs als je maar 1 keer een afspraak maakt is een zwangerschapsmassage effectief.

Voor wie

De zwangerschapsmassage is voor vrouwen met een gezonde zwangerschap. Als je medische klachten hebt, bijvoorbeeld een hoge of lage bloeddruk informeer dan bij de verloskundige of je gemasseerd mag worden.

Zwangerschapsmasseur

Een goede masseur heb je al gevonden! Ik ben expert op het gebied van zwangerschapsmassage en ik zorg ervoor dat je je tijdens de zwangerschap fit en ontspannen voelt en minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Bekijk hier de mogelijkheden en tarieven.

Tip

 Gaat de bevalling beginnen?
 Enkele druppels etherische lavendel olie in  koud water geven een verfrissend mengsel,  waarmee  je gezicht tijdens de bevalling gedept kan worden.

Cadeaubon

Iedereen verdient het om te genieten van een massage. Geef daarom je zus, vriendin, collega of moeder een massage cadeau. De cadeaubon is onbeperkt geldig.

Bestel hem snel